Sezona klíšťat je tu!

29. června 2023

Letošní klíšťová sezona již začala a je v plném proudu. I přes svoji nepatrnou velikost představují klíšťata hrozbu pro všechny, kteří vyrážejí do přírody. Lze se s nimi setkat téměř kdekoliv, na zahradě, u vody, v lese i v parcích.

Nejdůležitější zásadou je zabránit napadení klíšťaty při pobytu v přírodě. Pokud však k přisátí klíštěte došlo, je důležité jeho včasné a správné odstranění, neboť klíšťata mohou na člověka přenášet celou řadu nemocí, včetně klíšťové encefalitidy a lymeské boreliózy. Podle statistik je až 20 % klíšťat infikovaných a nemocemi přenášenými klíšťaty onemocnělo v roce 2022 více osob než v roce předešlém (hlášeno přes 3400 případů lymeské boreliózy a téměř 700 případů klíšťové encefalitidy).

Klíšťová encefalitida je závažné virové onemocnění, které napadá nervový systém a může zanechat trvalé následky. Lymeská borelióza je naopak bakteriální onemocnění, které napadá především kůži, klouby, ale stejně jako kllíšťová encefalitida může skončit až postižením centrálního nervového systému. Obě onemocnění se zpočátku projevují únavou, bolestí hlavy, teplotou. Lymeská borelióza se dá léčit pomocí antibiotik, zatímco na klíšťovou encefalitidu cílená léčba neexistuje. Kromě těchto dvou onemocnění mohou klíšťata přenášet další infekční onemocnění: Anaplasmózu, Ricketsiózu, Babeziózu, Boreliózu přenášenou B. miyamotoi (na rozdíl od lymeské boreliózy se netvoří typický flek na kůži a má mnohem rychlejší nástup) a další.

V laboratoři mikrobiologické molekulární biologie (PCR laboratoř) jsme na vše připraveni. Pomocí specifické a velice citlivé diagnostické metody Real-Time PCR zjišťujeme přítomnost patogenů přenášených klíšťaty nejen v lidských vzorcích (krev, likvor, biopsie, punkce atp.), ale také v samotných klíšťatech.

Kromě jednotlivých (single) vyšetření – Lymeská borelióza (Borrelia burgdorferi), resp. Klíšťová encefalitida (TBEV) - v PCR laboratoři nabízíme také multiplexní vyšetření více patogenů:

Nemoci přenášené klíšťaty 1: Anaplasma phagocytophilum, Borrelia burgdorferi, Ehrlichia chaffeensis/muris, TBEV;

Nemoci přenášené klíšťaty 2 Rickettsia spp., Borrelia miyamotoi, Borrelia burgdorferi sensu lato complex, Anaplasma phagocytophilum, Ehrlichia spp., TBEV, Babesia spp., Coxiella burnetii, Bartonella spp..

Pro více informací jsme Vám v k dispozici na tel. 226 224 999, kde Vám rádi poradíme s vyšetřením, odběrem a zodpovíme rádi všechny Vaše dotazy.

Ing. Tereza Fiedlerová, Ph.D.

autor:

Ing. Tereza Fiedlerová, Ph.D.