Vitamin D nás chrání před viry včetně koronavirů, únavou a celou řadou onemocnění
23. září 2020
Vitamin D měli mnozí z nás v povědomí především v souvislosti s našimi kostmi, a tedy jeho rolí v regulaci vápníku v těle. Jeho důležitost pro náš organismus ale sahá ještě mnohem dále. Kromě významné podpory imunity a kardiovaskulárního systému nám také pomáhá zvládat stres a zároveň předcházet úzkostným a depresivním stavům. Ne náhodou jej v současné době lékaři doporučují i v prevenci covid-19.
Optimální hladina vitaminu D v krvi je 100-125 nmol/l. Česká populace ho má ale mnohem méně, velmi často pod dolní hranicí optima, což je 50 nmol/l. Z dat ministerstva zdravotnictví až 70 % Čechů trpí jeho nedostatkem.
Lidské tělo vitamin D získává přirozeně ze slunečního záření. Jeho syntéza probíhá na základě pronikání paprsků UVB přes kůži, nedochází k ní ale ihned, ale až po 10 až 15 minutách slunění.
Pokud bychom tedy měli možnost se opalovat dvakrát týdně po dobu 20 minut, získali bychom 90 % doporučené dávky tohoto vitaminu pouze z pobytu na slunci. S přicházejícím podzimem ale začne ubývat možností, jak denní dávku ze slunečního záření získat.
Pro aktivaci imunitních procesů se doporučuje denně přijmout přibližně 2000 IU. Lidé trpící obezitou ale potřebují denně přijmout dvojnásobek až trojnásobek.
Navíc ne u každého je schopnost pokožky tvořit vitamin D stejná. Například senioři nad 65 let by k získání stejného množství vitamínu potřebovali na slunci strávit minimálně dvakrát delší dobu.
Další možností, jak tělu dodat tento vitamin, je strava. K dosažení dostatečné denní dávky je třeba zkonzumovat 1000 – 2000 IU (mezinárodních jednotek) vitaminu D.
Pro aktivaci imunitních procesů se doporučuje denně přijmout přibližně 2000 IU. Lidé trpící obezitou ale potřebují denně přijmout dvojnásobek až trojnásobek. Naopak u dětí do jednoho roku stačí vitaminu D jen 400 až 500 IU.
Potraviny bohaté na vitamin D
- tučné ryby - losos, pstruh, makrela, tuňák, slaneček či úhoř, čerstvé či konzervované (šproty, sardinky, tuňák) - jsou výborným zdrojem vitaminu D
- rybí olej
- plnotučné kravské mléko a tvrdé sýry. Některá mléka jsou vitaminem D obohacována uměle. Totéž platí o některých druzích sójového či rýžového mléka.
- vepřové sádlo a slanina
- hovězí játra jsou také vynikající zásobárnou vitaminu D i jiných živin, jako jsou vitamin A, železo nebo bílkoviny
- vejce (od slepic z volného chovu obsahují až 5x více vitaminu D než ta od slepic chovaných v kleci)
- divoce rostoucí houby mají schopnost vytvářet vitamin D2. Nejvyšší hladina byla zjištěna v divoce rostoucích liškách a hřibech
Pokud bychom se snažili přijmout dostatečnou denní dávku 1000 IU vitaminu D, znamenalo by to sníst například kilo másla nebo 200 gramů lososa, což je obtížně proveditelné.
Stejně obtížné je, pokud byste například v prosinci u nás chtěli získat vitamin D ze slunce, kdy průměrně svítí jen 1,5 hodiny denně.
Přes podzimní a zimní měsíce se tak většina Čechů neobejde bez doplnění tohoto vitaminu pomocí doplňků stravy.
Vitamin D a imunita
Vitamin D pomáhá aktivovat bílé krvinky, konkrétně zabijácké NK-buňky (z angl. natural killers), jejichž hlavní náplní je obrana proti virovým, parazitárním a bakteriálním infekcím.
Dostatečný přísun vitaminu D tak pomáhá posilovat přirozené bariéry. V okamžiku silné imunity nemusí ani jedinec napadený virem cítit, že v jeho těle probíhá tvrdý boj. Jedná-li se o vir nebo bakterii, kterou organismus zná z minulosti, ví, jak se bránit. Při útoku zcela nového a neznámého viru to neví, o to silnější potřebuje mít posílenou imunitu.
Pro aktivaci imunitních procesů v lidském těle je nutná vyšší hladina vitaminu D než 100-125 nmol/l. Potom bývá i průběh choroby rychlejší a příznaky jsou mírnější. Což potvrdila i analýza dat od 11 000 lidí z 25 vědeckých studií, která hledala pozitivní vliv hladiny vitaminu D u akutních infekcí dýchacích cest.
Vitamin D a koronavirus
Podle průzkumu provedeného v Austrálii se ukázalo, že lidé s nízkou hladinou vitaminu D byli po zasažení koronavirem téměř dvakrát náchylnější k vážnějšímu průběhu infekce dýchacích cest, která u nich navíc trvala delší dobu.
Další studie vycházela z údajů získaných z 20 evropských zemí z jara 2020. I z ní jednoznačně vyplynulo, že existuje jasná negativní korelace mezi hladinou vitaminu D a počtem případů covid-19 a mezi hladinou vitaminu D a počtem úmrtí s touto nemocí.
Tedy čím méně vitaminu D, tím více nemocných a zemřelých s covid-19.
Vitamin D a prevence cukrovky
Podle zjištění vědců z Jižní Koreje vitamin D sehrává velmi důležitou roli i v prevenci cukrovky druhého typu. Lidem s nízkou hladinou vitaminu D hrozí až třikrát vyšší riziko vzniku cukrovky než u těm, kteří mají doporučenou hladinu vitaminu D v krvi.
Vitamin D a menopauza
Pokud ženy zahrnou do svého jídelníčku potraviny bohaté na vitamin D, mohou výrazně snížit riziko předčasné menopauzy, a to až o 17 procent, poukázal výzkum z roku 2017. Předpokládá se, že vitamin D zpomaluje stárnutí ženských vaječníků.
Menopauza standardně nastává u žen mezi 45. až 55. rokem života. Každá desátá žena na světě ale prochází obdobím menopauzy již před 45. rokem života, což může mít podle odborníků vliv na zvýšené riziko osteoporózy či srdečních onemocnění. I s tím ale může vitamin D pomoci.
Vitamin D a kardiovaskulární systém
Déčko má velice výrazný vliv i na zdraví kardiovaskulárního systému a regulaci krevního oběhu. Stimuluje totiž produkci kyseliny dusičné, která se podílí na regulaci průtoku krve a prevenci tvorby sraženin.
Rovněž prý snižuje tzv. „vnitřní stres” v kardiovaskulárním systému, díky čemuž se dá zabránit různým „incidentům” souvisejícím se srdcem.
Vitamin D, deprese a úzkosti
Vitamin D je spojován i s duševním zdravím. Jeho nedostatek vede ke špatné náladě, zhoršuje se soustředění, dochází k poruchám paměti zejména u starších lidí a může vést i ke vzniku deprese či úzkosti.
Vitamin D a kosti
Funkce vitaminu D jsou značně rozsáhlé. Spolu s vitaminem K2 se podílí na správném vstřebávání a ukládání vápníku do kostí a zubů. Bez „káčka” může dojít k jeho nechtěnému ukládání do cévních stěn a měkkých tkání.
V souvislosti s kostmi je vitamin D důležitý především u seniorů. „Deficit vitaminu D je zcela zásadním faktorem vedoucím k úbytku kostní hmoty a k oslabení svalové síly u seniorů. Hrozí jim tak vyšší pravděpodobnost zlomenin, ztráta rovnováhy a pády,” upozorňuje primářka Centra prevence a léčby alergií a poruch imunity Eva Daňková.
Vitamin D je důležitý i pro dospívající děti. „Nedostatek vitaminu D v raném věku vede k rozvoji křivice a v pozdějším období i osteoporózy se zvýšenou lomivostí kostí,“dodává lékař Petr Tláskal, vedoucí lékař Oddělení léčebné výživy ve FN Praha Motol.
Vitamin D a těhotenství
Dostatečná hladina vitaminu D působí pozitivně na plodnost, riziko osteoporózy u žen a celkový vývoj a růst plodu k normální porodní hmotnosti.
Plod je plně závislý na příjmu vitaminu D od své matky. Vitamin D je zároveň spolu s vápníkem důležitým účastníkem procesů vedoucích k vytvoření pevné kostry v průběhu třetího trimestru.
Pokud ho má nastávající maminka, nebo vápníku, málo, je proces tvorby kostí narušen. Dostatečné množství přijímaného „déčka“ v těhotenství má kladný vliv i na hustotu kostních tkání u dětí, správnou polohu plodu a optimální tonus svalů.
Zároveň také snižuje rizika výskytu některých komplikací, jako je například těhotenská cukrovka a preeklampsie.
Vitamin D a sportovci
Ohlídat si dostatek vitaminu D by měli i lidé věnující se pravidelně jakékoliv sportovní aktivitě, ať už jde o víkendovou jízdu na kole, posilovnu párkrát do týdne, tenis nebo třeba ob den běh. Má totiž velký vliv na výkon, svalovou regeneraci a snižuje riziko zlomenin.
Jak zjistit, zda máte vitaminu D dostatek?
Dostatek vitaminu D v organismu se zjišťuje laboratorním vyšetřením, které měří hladinu 25-hydroxyvitaminu D v plazmě. „Pokud máte o vyšetření zájem, na krevní odběr přijďte nalačno, cca 12 hodin předtím nejezte a nekuřte. Je vhodné vypít ¼ litru vody či neslazeného čaje. Výsledky lze vyzvednout další pracovní den po odběru krve,” doporučuje lékař Petr Podroužek z EUC Laboratoří.
Vyšetření lze provést jak na základě doporučení lékaře, kdy je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění, tak bez doporučení lékaře za přímou úhradu.